banner

banner

Tuesday 8 October 2013

LAKSIAM

Resipi laksa siam yang mudah dan cepat...yang penting sedap nok....
Ok kita stat...


cadangan hidangan : 5-6 orang

50g LAKSIAM paste
500g ikan selayang/sardin
1 ikat daun kemangi
Daun limau purut
1 Asam keping
Santan 500ml

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara2:

ikan direbus dan diasingkan tulangnya
blander isi ikan bersama santan
(saya sarankan juga campurkan air rebusan ikan dan blander together2)
selepas itu blanderkan bawang bersama perencah LAKSIAM
then campurkan semuanya dalam periuk,kena sentiasa kacau supaya tak berketul.
masukan asam keping,daun limau purut, daun kemangin/daun kesum (pilih antara satu je ye)
garam dan gula secukup rasa.
siap!!!

ulam:
mentimun/timun batang
daun kemangin
kacang panjang
taugeh
cili kering goreng

No comments:

Post a Comment